Șeful AEP: Directorii care au greșit în certificarea sistemului de prezență la vot au demisionat

Șeful AEP: Directorii care au greșit în certificarea sistemului de prezență la vot au demisionat
Publicat: 30/08/2019, 16:45

„Nu i-am demis cei doi directori, dânșii au demisionat din AEP. Cei doi directori au fost propuși spre schimbare din funcție pentru probleme din managementul compartimentului și între timp, dânșii au considerat să demisioneze din AEP”, a explicat Constantin Buică, vineri, pentru MEDIAFAX.

Anterior demisiei celor doi directori, Constantin Buică depusese o solicitare, la finalul lunii iulie, pentru ca aceștia să fie destituiți printr-o decizie a Parlamentului.

Președintele AEP a afirmat că, potrivit atribuțiilor postului, a cerut un audit pentru directorii ambelor departamente, respectiv Organizarea Proceselor Electorale și Direcția de Coordonare a SIMPV, iar și între timp cei doi au demisionat.

„La momentul respectiv, am considerat trecerea pe funcție de execuție și am cerut un audit care este în desfășurare la cele două compartimente. Este atributul președintelui și cere aprobarea Birourilor Permanente Reunite, este numire cu aviz. Oamenii, când s-au angajat, tot pe același principiu funcționează toți șefii de departament și directorii generali, la propunerea președintelui, se emite un aviz”, a mai spus Buică.

Cu toate că la finalul lunii iulie Constantin Buică spunea, pentru MEDIAFAX, că a dat termen de o lună pentru finalizarea auditului intern, președintele AEP a precizat, vineri, că auditul este în desfășurare și că se va întinde pe o perioadă de cel puțin o lună.

„Nu există, pentru că durează cel puțin o lună un astfel de audit, trebuie să ceară o serie de documente, ca să vadă cum s-au respectat procedurile și cum s-au desfășurat audițiile la compartimentele respective”, a mai spus Buică.

Președintele AEP: SIMPV a funcționat corect. Directorii au fost de vină

Șeful AEP a mai declarat că Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal a funcționat în mod corect, problema fiind doar activitatea celor doi directori.

„Acel SIMPV a funcționat în mod legal. Colegii mei nu au respectat niște proceduri de lucru, nu urmărit respectarea tuturor atribuțiilor legale, cei doi directori. În final, softul a fost validat și certificat de Biroul Electoral Central, dar la acest proces electoral, față de luna 26 mai, prin hotărârile AEP vom crește transparența acestui sistem SIMPV”, a completat Buică.

Președintele AEP a afirmat că lucrurile au fost clarificate și că nu mai există alte structuri ale instituției care să se afle sub supraveghere.

„Eu nu am în vizor nicio altă structură AEP, eu, ca urmare a solicitării Comisiei de Anchetă, am constatat că la cele două structuri, lucrurile nu s-au desfășurat conform atribuțiilor stabilite de Regulamentul de funcționare și organizare, dar nu înseamnă că am în vizor pe cineva, nicidecum”, a conchis el.

Preluarea atribuțiilor STS de către AEP, la prezidențiale, imposibilă din motive tehnice

În legătură cu preluarea Sistemului de Telecomunicații Speciale (STS), președintele Autorității Electorale Permanente a spus că nu ar fi posibilă, deocamdată, din cauze tehnice.

„Pe viitor, lucrurile se pot transfera către AEP, dar așa cum arată infrastructura construită în 2015 pentru alegerile din 2016 și pentru aceste alegeri, autoritatea nu poate prelua acest sistem informatic, pentru că este vorba de o serie de echipamente, de comunicații, și așa mai departe. Pentru acest proces electoral, avem un mai bun control și un mai bun acces, împreună cu colegii de la STS, la toate dispozitivele, echipamentele, ca să creștem transparența acestui sistem informatic, să nu ne mai trezim pe viitor că aflăm că s-ar fi întâmplat ceva și nu știm”, a declarat Buică pentru MEDIAFAX.

În ceea ce privește cele 9.000 de sesizări, din cadrul alegerilor europarlamentare, acesta a afirmă că AEP nu a cunoscut aceste date, pentru că ele intrau în atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„Nu am avut la cunoștință, nu AEP are la cunoștință, ci Centrul Operativ de la MAI, doamna minsitru Carmen Dan a spus că are acces la aceste informații. Acest SIMPV avea aceste informații, cum că ar fi încercat cineva să efectueze un vot multiplu. Aceste informații erau în timp real la Centrul Operativ de la MAI în ziua votului”, conchide acesta.

Comisia de anchetă pentru posibile fraude la europarlamentare a audiat-o, înaintea încheierii sesiunii parlamentare, pe fostul ministru de Interne Carmen Dan. Ea a declarat atunci că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de AEP.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Se CONFISCĂ tot. E ilegal oriunde în România. Anunțul venit azi, 18 mai
Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×